Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse

-Veien til gode legger

Mitt navn er Martin Fredriksen,

Jeg skriver denne artikkelen for å gi et eksempel på at det er mulig å få gode treningslegger selv om man sliter med beinhinne betennelse, jeg slet med beinhinnebetennelse da jeg var ungdom og jeg avsluttet min idrettskarriere som 17 åring, da jeg var et lovende talent innen konkurransekarate, på grunn av beinhinnebetennelse.

Jeg vil skrive om en suksesshistorie i forhold til skadebehandling og en idrettsprestasjon som følge av det.

Jeg vil dele med andre hva jeg gjorde for å til slutt kunne trene så mye som jeg ville, og hva jeg gjorde på veien dit.

Grunnen til at jeg vet at denne historien er viktig er at jeg brukte utrolig mye tid på undersøke måter for å få leggene mine til å bli bedre på, jeg vet hvor vanskelig og utmattende det kan være å stå fast. Og jeg har skrevet om emnet i en mindre artikkel tidligere, som har hjulpet utøvere i flere forskjellige idretter med å gjøre leggene sine istand til å trene. Jeg har nå laget en artikkel om emnet, samlet all informasjon som jeg mener er vesentlig, teknikker og behandlingsmåter jeg vet fungerer, dette gjør jeg for å nå enda flere der ute.

Suksesshistorie:

Fra høsten 2009 til høsten 2012 satset jeg seriøst som idrettsutøver og trente opptil 15 timer pr. Uke da jeg var på topp. Jeg trente og konkurrerte i kampsporten karate og trente alene store deler av den første tiden, etter 1,5 år fikk jeg muligheten til å trene med det norske landslaget i karate og jeg ble etterhvert en del av troppen som reiste internasjonalt og kunkurrerte i noen av de største mesterskapene i europa.

Fra starten av min idrettskarriere slet jeg med beinhinnebetennelse i begge leggene. Jeg var ivrig, jeg trente hardt og jeg var ikke vantt til den store belastningen som kroppen ble utsatt for da jeg begynte å satse skikkelig.

Tilbake til mer av historien min.

For å summere opp utviklingen fra 2009 til 2012, mitt første mesterskap i 2009 var et regionalt mesterskap med 4 utøvere, jeg gikk to kamper og tapte begge kampene, da jeg avsluttet min seriøse idrettskarriere høsten 2012, for å være massør på heltid, hadde jeg vunnet regionale mesterskap, tatt medaljer i norgesmesterskapet, det nordiske mesterskapet og vunnet medaljer i internasjonale mesterskap. Jeg var gått fra å være en som ingen la merke til – til å være en utøver som ble respektert og som kunne vinne prestisjefylte kamper. Jeg vil tillate meg å si at dette er en god utvikling etter kun 3 år med satsing, spesielt hvis man begynner sin seriøse idrettskarriere når man er 21 år gammel.

Grunnen til at dette var mulig var at jeg var utrolig fokusert og målbevisst, store deler av tiden tenkte jeg på å bli bedre og hvordan jeg kunne klare å bli det. Å slite med store smerter i begge leggene var en virkelig «Pain in the ass» da jeg ville trene så mye som mulig og bli best…

Jeg hadde beinhinnebetennelse på innsiden av begge leggene, helt inntil beinet, i muskelfestet langs hele skinnleggen (tibia: det kraftige leggbeinet).

Området hvor jeg slet med beinhinnebetennelse, det er også mulig å få beinhinnebetennelse for andre siden av leggbenet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg hadde verste sort, det gjorde vondt å gå, det gjorde vondt når jeg satt, det gjorde vondt om kvelden når jeg skulle sove. Jeg vet hvor frustrerende det er når ingenting hjelper, og hvor utrolig kjedelig det er å føle at leggene bare blir verre og verre. Jeg vet også hvor deilig det er å trene 10-15 timer i uka uten å ha vondt noe sted.

Dette er en seriøs betennelse, og den går ikke bort på «1,2,3».

Noe av utfordringen med å ha beinhinnebetennelse er at vi i det daglige bruker leggene våre veldig mye, noe som gjør det vanskelig å gi leggmusklaturen mye hvile, det er spesielt vanskelig å hvile når man elsker å trene.

Måten jeg gikk fram på var å lete etter kunnskap overalt, tips om egenbehandling, jeg kjøpte gode sko med god demping for å ha så mykt underlag til bena som mulig. Jeg gikk konstant med joggesko og merket det med en gang i leggene da jeg brukte sko med tynne såler uten demping. Jeg fikk spesiallagede innlegssåler av ortoped som var støpt i gummi etter mitt fotmønster, alt dette gjorde hverdagen lettere og ga leggene mine best mulig grunnlag for å bli bedre. Jeg gjorde sannsynligvis mer enn nødvendig, men jeg ville gjøre så mye som mulig for å kunne trene mye.

Beinhinnebetennelse vil ofte bli verre når man presser smerten under trening. Jeg trente selv om det var vondt i begynnelsen og det ble bare verre, jeg lærte meg etterhvert å ikke trene hvis jeg hadde vondt i leggene eller gi meg hvis det ble for ille, fordi det vil kun forverre situasjonen å presse seg. Måten jeg løste dette på var å kutte ned på den leggbelastende treningen (all trening hvor leggene får mye belastning), jeg kuttet ned treningen til 1 karatetrening pr. Uke så jeg kunne ha èn trening i uken som leggene tålte å være med på. Resten av uken trente jeg alternativt, jeg syklet hvis leggene ikke var veldig smertefulle, jeg løftet vekter og trente styrketrening hovedsaklig i annen musklatur enn leggmuskulaturen og den viktigste og beste alternative treningen jeg drev med; svømming.

Svømming er en genial måte å trene kondisjon og styrke på, samtidig som man ikke belaster leggene. I vannet får ikke kroppen unødvendig belastning og så kroppen har veldig godt av å trene i vann etter min mening, dette økte blodsirkulasjonen i hele kroppen samtidig som jeg unngikk smerter, jeg hadde aldri vondt i leggene etter en svømmeøkt på 60 minutter, heller det motsatte, jeg følte at leggene var mye bedre etterpå. Alternativ trening er var veldig essensielt for å holde formen ved like i en skadeperiode, det kan også være ganske mange gøye måter å trene på.

Selv om man ønsker å trene mer av den idretten eller treningsformen man elsker, så er nøkkelen til bedring; tålmodighet. Dette er ikke en skade man blir bra av etter to uker, og man blir nødt til å forstå hvorfor man har fått denne skaden og man blir nødt til å legge til seg selv vaner som støtter bedringen av leggene og ikke det motsatte. Dette krever prøving og feiling, men hver feil eller nedtur er en mulighet for lærdom.

Jeg passet alltid på å tøye leggmuskulaturen etter hver trening, også flere ganger i løpet av dagen. Dette hjelper å strekke ut leggmuskulaturen, som ofte spenner seg og krymper seg sammen om man har smerter eller betennelse.

Alternativ 1. Ha kneet rett og press hoften inn mot veggen. Du skal da kunne kjenne det i hele leggmuskulaturen (den ytre delen)

Alternativ 1. Ha kneet rett og press hoften inn mot veggen. Du skal da kunne kjenne det i hele leggmuskulaturen (den ytre delen)

Alternativ 2. Hold kneet i en bøyd posisjon og hoften i vanlig posisjon. Det eneste du beveger er å føre brystet inn mot veggen til du kjenner det tøyer i leggmuskulaturen (den indre muskulaturen).

Alternativ 2. Hold kneet i en bøyd posisjon og hoften i vanlig posisjon. Det eneste du beveger er å føre brystet inn mot veggen til du kjenner det tøyer i leggmuskulaturen (den indre muskulaturen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å øke blodsirkulasjonen i leggene er essensielt! Noe av grunnen til at leggene er betente er at vev og muskulatur har oppsamlet slaggstoffer/avfallstoffer, som muskulaturen ikke har klart å kvitte seg med i tide på grunn av belastningen som muskulaturen har vært utsatt for.

Styrketrening vil gjøre at leggene dine tåler mere! Jeg gjorde styrkeøvelser hver dag i form av tåhev. Det handler om å stå på bar bakke (eller i en trapp for å få større bevegelse) og hurtig reise helen på foten så høyt som mulig, holde posisjonen mens leggmuskulaturen er i maks spenn og så senke helen til gulvet sakte for å trene muskulaturen mest mulig. Dette gjøres med begge bein samtidig.

Massasje og annen lik muskelbehandling er måten jeg har behandlet leggene mine på og holdt leggene ved like. Det er sannsynligvis mitt tips nummer 1. Bruk tid for å finne en behandler med kunnskap om å behandle beinhinnebetennelse, personlig brukte jeg naprapat behandling og klassisk/indisk massasje hyppig og over tid. Det er viktig å forstå at å bedre kroppen er en prosess du går igjennom og som tar tid, det er ikke som å kjøpe en vare i butikken og tro at du ikke trenger å gjøre noe på egenhånd, desverre.

Prinsipper:

  • Øk treningsmengden gradvis i takt med hva leggene dine tåler. Fokuset ditt bør være å bygge sterke og sunne legger som tåler treningen du gjør, ikke ta snarveier.
  • Øk blodsirkulasjonen i leggmuskulaturen, kan du øke blodsirkulasjonen i lårmuskulatur i tillegg er det nyttig. Nøkkelord: Massasje, uttøying, varme bad, holde kroppen varm.
  • Lær leggene din å kjenne. Forstå hva som forverrer betennelsen i leggene dine og legg deg på en linje hvor du merker at leggene gradvis blir bedre.
  • Øk styrken i leggmuskulaturen gradvis. Noe av nøkkelen til å kunne trene mye er å ha muskulatur som tåler belastningen, tren muskulaturen jevnt over tid. Enkle øvelser noen minutter hver dag er en god måte å begynne på.
  • Alternativ trening. Tren alternativt på måter som ikke belaster leggmuskulaturen. Dette gjør at du kan holde formen ved like og minimalisere påvirkningen skaden har på formutviklingen din. Tips: svømming, sykling, styrketrening andre områder av kroppen.
  • Godt fottøy. Det er viktig å gi føttene dine og leggmuskulaturen det beste fottøyet mulig. Joggesko med god demping er et ypperlig alternativ. Tips: gode joggesko kan kjøpes på internett til under halv pris sammenlignet med norske priser. Husk at tollavgift kommer i tillegg på pakker på over 250 kroner, (PS: dette kan du gjøre en avtale med selgeren i statene om for å merke pakken under tollgrensen, så du slipper å betale toll.) Tips: www.ebay.com
  • Tålmodighet. Å gå fra vonde og betente legger til veldig gode og smertefrie legger er en prosess. Det vil ta den tiden det tar, og du kommer til å prøve og feile på veien. Den største feilen mange gjør om og om igjen er å øke treningsmengden med en gang de merker bedring. Dette har jeg god erfaring med, og jeg vet at det er lett å bli for ivrig. Men, veien til gode legger kan ta tid. Men du vil klare det om du er tålmodig og fortsetter uansett hva som skjer.

Dette er kun en utgivelse av egen erfaring og opparbeidet kunnskap, min intensjon er ikke å fortelle leseren hva han/hun skal gjøre, dette er ment som en utgivelse for å inspirere og kunne bistå til andres treningsglede og livskvalitet.